Bokbad med Elisabeth Åsbrink

Søndag 3. september  kl. 12:00 
Sted: Synagogen

Elisabeth Åsbrink samtaler med Gabi Gleichman om sitt forfatterskap.
I samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim

Elisabeth Åsbrink

Fremdeles står trærne i Wienerwald

Elisabeth Åsbrink er en svensk forfatter og journalist. Med boken Fremdeles står trærne i Wienerwald vant Åsbrink Augustprisen for beste fagbok i 2011. Boken har etter det fått flere internasjonale priser.  Boken bygger på fem hundre brev, pent sortert etter årstall, oppbevart i en IKEA-eske. Adressaten var Otto, en jødisk gutt som i 1938 kom alene til Sverige, tretten år gammel. Hjemme i Wien ble foreldrenes hverdag stadig mer dramatisk, men i brevene gjør de sitt beste for å holde motet oppe både hos seg selv og sønnen. De siste brevene til Otto har avsenderadresse Theresienstadt.

I Sverige havnet storbygutten Otto i Småland. Med tiden fikk han arbeid som gårdsdreng hos familien Kamprad, og ble snart god venn med sønnen i huset, Ingvar, som i 1943 skulle starte firmaet IKEA. Samtidig var Ingvar aktiv i nazistiske organisasjoner og en stor tilhenger av fascisten Per Engdahl. 

Basert på det unike brevmaterialet og ferske intervjuer med Kamprad, har Elisabeth Åsbrink levert en bok som vant både lesernes  og kritikernes hjerter. Og fremdeles står trærne i Wienerwald skildrer et paradoksalt vennskap og gir et viktig tidsbilde av antisemittismen i Sverige og Europa. Men mer enn noe annet forteller boka historien om en enkelt families skjebne. Den gir et viktig vitnesbyrd om håp, sorg og savn og om to foreldres utømmelige kjærlighet til sitt barn.

1947

I august 2016 kom hennes tredje fagbok, 1947 ut i Sverige, Danmark og Norge. I 2017 kommer 1947 ut i ytterligere åtte land, bland annet Tyskland, Storbritannia og USA. Hun er nominert til Augustprisen for alle tre bøker og vant prisen for beste fagbok i 2011 for Fremdeles står trærne i Wienerwald. Åsbrink har også vunnet flere utmerkelser for denne boken.

I sin siste bok 1947 har Elsabeth Åsbrink valgt seg ut dette året og de ulike hendelsene som kom til å prege verdenshistorien i smått og stort. Det var også det året da faren hennes, den tiårige jødiske gutten Joszéf valgte å reise tilbake til hjembyen som la han og familien hans for hat, skriver Gøteborgsposten i et intervju med Åsbrink.

Ungarske pølser

Joszéf befinner seg i en flyktningeleir i Sør-Tyskland. Hans far og farmor ble drept under krigen. Idet moren Lilly kommer på uventet besøk er det med et livsavgjørende spørsmål: vil du bli i leiren og forsøke å komme deg til Palestina eller vil du bli med meg hjem til Budapest? I lommen hadde hun to ungarske pølser som avgjorde saken.

Researchopplevelse

Elisabeth Åsbrink forteller til den svenske avisen om en nærmest sjokkartet research opplevelse i FN-arkivet i New York. Der fant hun opplysninger om farens flyktningeleir. De 4500 jødiske flyktningene på skipet Exodus fikk ikke gå i land i Palestina og ble i stedet sendt tilbake til Tyskland. Beslutningen opprørte verdensopinionen og bidro til at FN stemte for tostatsløsningen om Palestina og Israel samme år. 

Det normale å dø

Til Dagens Nyheter fortalte Elisabeth Åsbrink at hun og faren har levd i en slags symbiose rundt minnene fra året 1947. – Jeg har funnet fram til ting han ikke visste og så har han klart å huske stadig mer. Det handler om å forstå det ytre traumet holocaust og hvordan overlevelsen hang i en tynn tråd – det kunne være på sekundet – det normale hadde vært å dø. Elisabeths farfar døde 35 år gammal.

Løfte farfaren sin

Jeg har virkelig villet fortelle om han og løfte opp farfaren min fra massegraven, sa Elisabeth Åsbrink til Dagens Nyheter. Høsten 2012 debuterte Elisabeth Åsbrink som dramatiker med stykket RÄLS, på Folkteatern i Gøteborg, og har side da skrevet flere stykker for scenen.

Mellom 2000 – 2015 var Elisabeth ansatt på Sveriges Television, der hun jobbet som redaktør med undersøkende journalistikk på programmet Uppdrag Granskning. Før det var hun ansatt i nyhetsprogrammene Aktuellt, Rapport, UR Om Barn, Kulturnyheterna samt Uppdrag Granskning Kultur.

Gabi Gleichman

Gabi Gleichman

Gabi Gleichman er en svensk forfatter og forlegger bosatt i Norge. Gabi Gleichmann er født i Ungarn i 1954. Da han var ung gutt flyttet familien til Sverige der han etter hvert ble skribent, litteraturkritiker og forlegger og gjorde seg bemerket som en viktig intellektuell. I 1998 bosatte Gleichmann seg i Oslo.

Hans debutroman "Udødelighetens elixir" (2012) er en roman helt utenom det vanlige; en underholdende, magisk og fargerik fortelling om en underlig slekt. Boken er oversatt til 15 språk og var nominert til Bokhandlerprisen 2012. Gleichmann har fått Aschehougs debutantstipend for boken og er tildelt den franske litteraturprisen Prix Alberto-Benveniste 2015 for årets beste roman utgitt i Frankrike og med jødisk tema. Sammen med sin kone Anette Gleichmann driver han forlaget Agora,som har spesialisert seg på å gi ut bøker fra verdenslitteraturen.

Søndag 3. september  kl. 12:00

Kl. 12:00 Bokbad med Elisabeth Åsbrink
 

Ved Gabi Gleichman

I samarbeid med Litteraturhuset iTrondheim 

Den svenske forfatteren Elisabeth Åsbrink  samtaler med Gabi Gleichman om sitt forfatterskap. Med boken Fremdeles står trærne i  Wienerwald vant Åsbrink Augustprisen for beste fagbok i 2011 og siden flere internasjonale priser.  Fortellingen handler om  den 13 år gamle jødiske gutten Otto som i 1938 ble sendt alene som flyktning fra Wien til Sverige.  Der møter han blant annet den unge Ingvar Kamprad, mannen som senere startet Ikea.  Boken gir et sterkt innblikk i svensk nazisme og anti-jødiske holdninger i samfunnet på den tiden.  I 2016 kom Elisabeth Åsbrink med boka om året 1947.

Sted: Synagogen, Ark Christies gate 1B.

Billettpris for "bokbad"  kr 90
Billettpris for både "bokbad" og panelsamtale kl. 13:30 kr 150