Familieforestilling
Mannen og kona som bodde så trangt og Skomakeren som elsket å synge

Lørdag 2. september og søndag 3. september kl. 11:00

Fortellerteater basert på to historier fra Eva Scheers forfatterskap. Forestillingen passer spesielt for familier med barn fra 3 år og oppover.

Skuespiller Ibrahim Fazlic

Landsbyliv

Forestillingen bygger på to historier  som begge har noe å fortelle oss - enten vi er barn eller voksne. Skuespillerne  Madeielne Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic levendegjør historiene i  festivalsjef og regissør Rita Abrahamsens regi.

Eva Sheer  har gjendiktet  den jødiske folkelige humor og forestillingsverden slik den ble fortalt i gettoen på jiddisch, det språk som jødene i Øst- og Mellomeuropa snakket. De fleste av eventyrene er muntlige overleveringer fra hennes bestemor, som utvandret fra Litauen til Oslo. Noen er kommet til som resultat av bevisst leting blant europeiske jøder. Vi har valgt to historier som passer for både barn fra 3 år og oppover og voksne .

Familieforestilling

Eva Sheers hovedprosjekt var å bringe videre fortellingene fra dagliglivet i det jødiske Russland. Shtetl er det jiddishe ordet for landsby, og betegner småbyer med i all hovedsak jødisk befolkning i Øst-Europa. En landsbytradisjon som kan følges tilbake til 1200-tallet, og som ble utslettet med Holocaust.

«Det er livsnødvendig å redde den kultur Hitler ville utrydde. Det har blitt min livsoppgave. Hvis jeg har kunnet være med på å redde den minste lille smule av dette, har jeg ikke levet forgjeves», skrev Scheer selv. Eva Scheer bringer videre en jødisk fortellertradisjon som var i ferd med å forsvinne. Denne jødiske kulturen er nå blitt revitalisert på mange måter, gjennom litteratur og musikk, språk og formidling, en kultur som har hatt stor påvirkning i Europa.

Skuespiller Madeleine Brandtzæg Nilsen

Bestemor Golde

På slutten av 1800-tallet reiste nærmere tre millioner jøder fra fattigdom og jødeforfølgelser i det russiske imperiet. Familien Scheer fra Litauen kom til Kristiania i 1905 og bosatte seg på Grünerløkka, som ble nabolaget for mange jødiske familier. Her samlet barneflokkene seg rundt bestemor Golde Scheer, som fortalte eventyr og historier fra de gamle jødiske landsbyene i Øst-Europa.

26. november 1942 ble Oslos jøder samlet og deportert. Bestemor Golde og store deler av Scheer-familien var om bord i skipet som sendte de norske jødene til konsentrasjonsleirene. Men Eva klarte å flykte til Sverige like før deportasjonen. Da hun vendte tilbake etter krigen, begynte hun å skrive ned sin families historie, og ga ut sin første bok allerede i 1948: «Vi bygger i sand».. Eva Scheer forsto at en kultur var blitt utslettet sammen med menneskene i Auschwitz. Hun forsto at hun måtte ta vare på historiene fra bestemor Golde.

Familieforestilling

Stor taushet

Blant jødene som kom tilbake etter krigen, hersket det en stor taushet om alle som forsvant i jødeutryddelsene. Det var for vanskelig å snakke om. De som hadde overlevd, skulle se framover, komme seg videre. I det norske samfunnet etter krigen var det ikke noen stor plass for det som hadde skjedd med jødene. Eva ville skrive familien sin inn i historien.

Familieforestilling

Kulturarbeider 

Eva Scheer ble etter hvert et kjent navn i Kultur-Norge, både for sine bøker med fortellinger fra sin jødiske bestemor, og gjennom sitt mangfoldige virke i norsk kulturliv, som forfatter, journalist, anmelder, foredragsholder og organisasjonsmenneske. 

Kilder: Dagsavisen, Wikipedia, SJF ScandinaviaVi har valgt to historier fra Eva Scheers forfatterskap: Mannen og kona som bodde så trangt og Skomakeren som elsket å synge. 

Passer for barn fra 3 år og oppover.

Lørdag 2. september

Kl. 11:00 Familieforestilling.
 

Mannen og kona som bodde så trangt og Skomakeren som elsket å synge.

Fortelleteater for familier med barn fra 3 år og oppover. 

Den norske jødiske forfatteren Eva Sheer  har gjendiktet den jødiske folkelige humor og forestillingsverden slik den ble fortalt i gettoen på jiddisch, det språk som jødene i Øst- og Mellomeuropa snakket. De fleste av eventyrene er muntlige overleveringer fra hennes bestemor, som utvandret fra Litauen til Oslo. Noen er kommet til som resultat av bevisst leting blant europeiske jøder. Vi har valgt to historier som passer  både for voksne og barn  fra 3 år og oppover.

Med skuespillerne  Madeine Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic

Regi og bearbeiding : Rita Abrahamsen
Kostymer: Jenny Hilmo Teig

Sted: Comfort Hotel Park
Billett kr. 150 - Familiebillett kr. 200 - Honnør og student kr. 95 - Barn gratis

Søndag 3. september

Kl. 11:00 Familieforestilling.
 

Sted: Comfort Hotel Park
Billettpris kr 150 - Familiebillett kr 200 - Student og honnør kr. 95 - Barn gratis