"Heia jødene!" Om jødisk idrettsinnsats og integrasjon

Lørdag 2 september kl. 15:30
«Heia jødene!» Foredrag og miniutstilling om jødisk idrettsinnsats og integrasjon
Sted: Synagogen

Basert på en utstilling fra  Jødisk museum i Oslo.
Leif Grusd fra Jødisk museum Oslo forteller hvordan jødiske immigranter som slo seg ned i Norge tok til seg norsk natur og norske friluftsvaner.

Overraskelser

".....Et av Idretts-Norges største verdensnavn, Suzann (Tutta) Pettersen, har jødiske aner. Hennes oldefar, Hermann Feilsilber, kom til Norge som treåring. I 1917 giftet han seg med Martha Marie Nullmeyer, som konverterte til jødedommen. Deres datter ble Tuttas mormor.

Utstillingen minner om den legendariske Manglerud Star-målvakten Jørn Goldsteins jødiske opphav. Og vi finner Max Mankowitz, europamester i kickboksing, på den spennende listen over store og mindre, kjente og ukjente idrettshelter.

En av SVs viktigste politikere gjennom flere tiår, Theo Koritzinsky, dukker opp i dette selskapet som bronsemedaljør i aking fra 1956. En stor overraskelse for alle oss som har fulgt ham som politiker — og som trodde aking neppe var en sport for folk med lange ben", skrev Harald Stanghelle i Aftenposten da utstillingen åpnet første gang på Jødisk museum i Oslo.

Møtt med fordommer

«Norsk fotball var dårlig stilt, når man slapp en jøde inn på landslaget!», siteres en sportskommentator etter landskampen i 1930 da Norge banket Sveits 3-0 på Ullevaal. Der scoret Israel Krupp ett av målene. Navnet gir intet rom for spekulasjoner om hans bakgrunn, skriver Stanghelle.

Deltok i idrett

Jødene i Norge, om enn så liten minoritet, kom til å delta i svært mange idrettsgrener, ofte med gode plasseringer.
– For mange av de tidlige jødiske innvandrerne ble idretten en viktig integreringsarena. På idrettsbanen kunne jødisk ungdom delta på lik linje med annen norsk ungdom og det var talent, innsats og resultater som gjaldt, sa daværende leder for Jødisk museum i Oslo, Sissel Levin.

Lite kjent

Jødisk idrettsinnsats i Norge er lite kjent, og foredraget vil blant annet fortelle om noen av de mange «enerne» og bredden i norske jøders idrettsdeltakelse fra tidlig 1900-tall og frem til i dag.

Neste år planlegger festivalen en utstilling som tar for seg jødisk lojalitet til Norge, jødisk innsats til norsk samfunnsliv og jødisk krigsinnsats under andre verdenskrig.

I samarbeid med Jødisk museum i Trondheim og Oslo.

Lørdag 2. september kl. 15:30

Kl. 15:30 «Heia jødene!»  Foredrag og miniutstilling  om jødisk  idrettsglede og integrasjon 
 

Basert på en utstilling fra Jødisk museum i Oslo.  Leif Grusd forteller hvordan jødiske immigranter som slo seg ned i Norge tok til seg norsk natur og norske friluftsvaner. Jødisk idrettsinnsats i Norge er lite kjent, og foredraget vil  blant annet fortelle om noen av de mange «enerne» og bredden i norske jøders idrettsdeltakelse fra tidlig 1900-tall og frem til i dag.  

Neste år planlegger festivalen å vise en utstilling som tar for seg  jødisk  lojalitet til Norge,  jødisk innsats til norsk samfunnsliv  og jødisk krigsinnsats under andre verdenskrig. 

I samarbeid  med Jødisk museum Trondheim og Jødisk museum i Oslo.

Sted: Synagogen
Billettpris: kr 90