Korkonsert med Shofar fra Riga

Søndag 3. september kl. 19:00
Korkonsert med koret Shofar fra Riga

Koret Shofar har siden 2001 vært en viktig bidragsyter i arbeidet for å bevare jødisk kultur i Latvia. Koret øver to ganger i uken og holder ofte konserter rundt om i hjemlandet.  Øvelsene foregår i det jødiske senteret i sentrum  av Riga, i det som engang var byens jødiske teater. Koret  består av  25 amatørsangere med profesjonell  ledelse av dirigent og kunstnerisk leder Josif Tsiser, sønn av en tidligere direktør ved teateret. Koret har som sin viktigste målsetning å formidle jødiske folketoner og spesielt å ivareta den jiddische kulturen i Latvia.

Selv om det jødiske samfunnet i Riga er initiativtaker til koret, er flere av medlemmene fra andre religiøse samfunn og nasjonaliteter. 

Shofar holder ofte konserter og har reist  til nesten hver eneste krok i Latvia.  De deltar på de jødiske høytidene og har også vært med på Latvias sangerfestival og på mange festivaler for nasjonale minoriteter. I 2010 vant koret et diplom fra Kulturdepartmentet i Latvia for sitt arbeid  med å bevare den  jødiske nasjonale kulturarven og for sin formidling av flerkulturell kultur.

Rik jødisk kultur
Latvia hadde en rik jødisk kultur før andre verdenskrig. Som i mange andre europeiske land, forsvant den med holocaust.  I hovedstaden Riga var det i 1935 43,672 jødiske innbyggere, mer enn  11 prosent  av byens  befolkning.   I 1944  var  det  igjen 150.

I 1989 kom en strøm av jøder tilbake til Riga.  I 1989 var 23 000 jøder  registrert i Riga, et tall som siden  gikk ned hvert år pga av emigrasjon til Israel, USA og England. I dag kan  de rundt 10 000 latvisk jødene  leve i fred  med full støtte fra  landets regjering. (Kilde: http://www.jewishvirtuallibrary.org/riga-latvia-jewish-history-tour)

Søndag 3. september kl. 19:00

Kl. 19:00 Konsert med koret Shofar fra Det jødiske samfunn i Riga.
 

Koret Shofar har siden 2001 vært en viktig bidragsyter i arbeidet for å bevare jødisk kultur i Latvia. Koret øver to ganger i uken og holder ofte konserter rundt om i hjemlandet.  Øvelsene foregår i det jødiske senteret i sentrum  av Riga, i det som engang var byens jødiske teater.  Koret  består av  25 amatørsangere med profesjonell  ledelse av dirigent og kunstnerisk leder Josif Tsiser, sønn av en tidligere direktør ved teateret.  Koret har som sin viktigste målsetning å formidle jødiske folketoner og spesielt å ivareta den jiddische kulturen i Latvia.  Koret synger sanger på  jiddisch i tillegg til hebraisk, ladino og russisk. 

Dirigent: Josif Tsiser 

Sted: Synagogen

Billettpris kr. 200 - Student kr. 100 - Honnør kr 150