Middle East Peace Orchestra

Lørdag  2. september kl. 14:00
Konsert med Middle East Peace Orchestra fra Danmark
Jødiske og arabiske musikere sammen i fredsorkester. Musikken befinner seg i spennet mellom jødisk klezmer og arabiske kjærlighetssanger, egne komposisjoner og klassisk musikk. 

Idealisisk grunnlag

Middle East Peace Orchestra er et dansk orkester som siden 2003 har begeistret publikum med sin livlige, virtuose musikk og med et idealistisk grunnlag om å skape fred mellom mennesker. Musikken befinner seg i  et spenn mellom jødisk klezmer og arabiske kjærlighetssanger, egne komposisjoner og klassisk musikk. Orkesteret er ledet av Henrik Goldschmidt på obo, klarinett, fløyte, vokal.  Øvrige musikere: Anders Singh Vesterdahl; akkordeon, Bilal Irshed;  oud, Fatma Zidan; vokal, Lars Bo Kujahn:trommer og gitar, Tobias Allvin: Bouzouki, guitar, vokal, Channe Nussbaum, vokal.  Musikerne kommer fra Midtøsten, Norden, Europa og USA. De har alle ulik kulturell og religiøs bakgrunn, men har valgt å respektere hverandre og møtes i musikken.

Henrik Goldschmidt

Solo oboisten Henrik Goldschmidt er musiker i Det kongelige kapell i København. Han hadde et ønske om å motvirke en følelse av hjelpeløshet mot den fastlåste Midtøsten-konflikten. 

Så samlet han en gruppe fremstående musikere med ulike kulturelle og religiøse røtter.  Musikerne respekterer hverandres  etniske og religiøse bakgrunn og har motet til å spille sammen. Henrik har flere ganger gjestet Trondheim tidligere, både på Jødsik kulturfestival og i samarbeid med Transform i Nidarosomen sammen med Anders Singh Vesterdahl.

The Middle East Peace Orchestra er blitt mottatt med stor entusiasme både av publikum og media siden den aller første konserten i 2004. Det er stor interesse for orkesteret, og et svensk filmselskap "CINergy Film" har laget en dokumentar om prosjektet.  
 

Fatma Zidan –  vokal,  er en fremtredende representant for arabisk musikk. Fatma Zidan begynte først å spille klassisk harpe ved Musikkonservatoriet i Kairo og fortsatte senere i koret på operaen i  hjembyen.  Hun har arbeidet som frilans sanger sammen med ulike arabiske popsangere.  Fatma bor og arbeider i Danmark der hun har sitt eget band Fatma Zidan Group ved siden av at hun underviser i sang og medvirker i The Middle East Peace Orchestra.

Bilal Irshed – oud, er en palestinsk musiker født I 1981 in Daboryya, en landsby I det nordlige Israel. Oud er et strengeinstrument (som er mye brukt i musikk fra Midt-Østen).  Bilal studerte musikk i Jerusalem og i 2002 begynte han som musiker i Nazareth arabiske musikkorkester og turnerte mye i nabolandene og i Europa.  Siden har han undervist i oud og musikkteori. Etter et opphold som musiker i et orkester på Zanzibar, flyttet Bilal til Danmark i 2008, der han ble med i The Middle East Peace Orchestra.

Anders Singh Vesterdahl –   trekkspill.  Anders begynte å spille trekkspill allerede som 8-åring.  I 1998 avla han eksamen ved Det Fynske Musikkonservatorium. Som solist har han spilt med Odense Symfoniorkester, Det KgL Kapel samt Vogtland Philharmonie i Tyskland. Parallelt med sine klassiske studier har Anders alltid hatt en stor interesse for improvisasjon.  I 2004 spilte han inn en CD med gruppen Il barstardo som spiller progressiv balkanjazz. Videre spiller Anders sammen med den  verdenskjente sigøynermusiker Lelo Nika, og er medlem av The Middle East Peace Orchestra. Sammen med Henrik Goldschmidt utgjør han duoen Singh og Goldschmidt som har besøkt Jødisk kulturfestival Trondheim flere ganger tidligere.

Lars Bo Kujahn – slagverk. Lars har i karrieren hovedsakelig spilt balkanmusikk og musikk fra Midt-østen.  Høsten 1988 blev avgjørende med en studiereise til Istanbul og Kairo for å studere slagverk.   

I 1991 utga han boken “Oriental Percussion” (inkl MC) med workshops rundt i hele Skandinavia. Lars var med og etablerte Foreningen for verdensmusikk i Danmark.   Lars Bo Kujahn er i dag aktiv både som musiker og komponist.


Channe Nussbaum  – vokal. Channe er en dansk sanger og skuespiller med jødiske røtter. Hun debuterte som sanger og sangskriver i 1980 både innen pop, rock, viser og jazz og ble med i ulike band  på 80-tallet. I 1995 og 1996 deltok hun i dansk Melodi Grand Prix. Fra1995 har Nussbaum sunget og skrevet klezmermusikk i bandene Spielniks og Trio Klezmer, og har også utgitt soloalbum. Nussbaum har siden 2006 været aktiv som vokalist i klezmerbandet Klezmofobia, som har gitt ut tre album.  Til Trondheim kommer hun som en del av  The Middle East Peace Orchestra.

Lørdag  2. september 

Kl. 14:00 Middle East Peace Orchestra
 

Middle East Peace Orchestra er et dansk orkester som siden 2003 har begeistret publikum med sitt medrivende, virtuose spill  og med et idégrunnlag om å skape fred mellom mennesker. Musikken hører til i spennet mellom jødisk klezmer og arabiske kjærlighetssanger, egne komposisjoner og klassisk musikk. Musikerne kommer fra Midtøsten, Norden, Europa og USA.  

Sted: Synagogen
Billettpris kr. 230 - Student kr. 95 - Honnør kr. 150