Salong og utstillingsåpning

Lørdag 2. september kl. 17:00
Sted:  Trondhjems Kunstforening. 

Kvinner ledet salongene

Festivalen utforsker og forsøker å  gjenoppdage  gamle dagers  litterære salong med utstilling, samtale  og tekster om fenomenet.  Salongen var stedet der tidens tanker og ideer utviklet seg før etermedienes tid. Kom og delta og få vite mer om Gertrude Stein,  Alice Toklas og andre personer i salongens verden.

I den gamle verden var salongene fra tidlig av stedet for de intellektuelle hvor de debatterte politiske og filosofiske emner. Senere ble salongene et sted hvor vitenskapsfolk, kunstnere og forfattere møttes og ble involvert.  Salongen var en viktig møteplass hvor toneangivende personer kom, fikk inspirasjon og utvekslet tanker og ideer. Til salongen har vi invitert Trude Kolderup fra NTNU, som skriver om de første salongene som oppsto i Frankrike på 1700-tallet, og forlegger Karen Hagen som utga Alice B.Toklas' kokebok for noen år siden. Hun kommer tilfestivalen direkte fra USA der hun har møtt en av verdens ivrigste Gertrude Stein-kjennere. Samtidig åpner vi  festivalens  egen fotoutstilling inspirert  og ansporet av salongens historikk.

En rose er en rose er en rose

Gjertrude Stein

De to amerikanerne Gertrude Stein og Alice B. Toklas skapte i sitt hjem i Paris “en litterær salong med stamgjester som Ernest Hemingway, Paul Bowles og Thornton Wilder, samt malere som Picasso, Matisse og Braque” “I sin tid var Alice B. Toklas mest kjent som “venninnen”, “medhjelperen” eller “den nære vennen” til Gertrude Stein.  Deres hjem i Paris var en av de viktigste litterære og kunstneriske salongene i sin tid. 

Gertrude Stein spilte en viktig rolle for utviklingen av moderne kunst og litteratur og øvde stor innflytelse innen litterære og kunstneriske kretser.
Ikke bare Picasso, men også Matisse, Braque og Hemingway kom hit for å diskutere kunst, og ikke minst for å spise og drikke.  Alkice B. Toklas skrev også en kokebok med oppskrifter. Mange av disse ble brukt  da hun og Gertrude serverte sine kunstneriske gjester . "Hemingway var spesielt glad for at det var gratis.”  

Gertrude Stein er også kjent for sitatet: En rose er en rose er en rose.

2. september kl.17:00

Kl. 17:00 Salong - og utstillingsåpning
 

Festivalen utforsker og forsøker å  gjenskape gamle dagers  litterære salong med  åpning av utstilling, samtale  og tekster om fenomenet. Salongen var stedet der tidens tanker og ideer utviklet seg før etermedienes tid. Kom og delta og få vite mer om salongen opprinnelse, Gertrude Stein,  Alice Toklas og andre personer i salongens verden.  Med blant andre førsteamanuensis Trude Kolderup, NTNU og forlegger Karen Hagen, som har utgitt Alice B. Toklas kokebok.

Sted:  Trondhjems Kunstforening, Bispegata 9B.Utstillingen vil stå til og med 17. september 2017.
Billettpris: kr 90