Program for Jødisk Kulturfestival Trondheim 2017

1. - 3. september 2017

 Med forbehold om endringer.

Steder:
Synagogen
Comfort Hotel Park
Quality Augustin Hotell
Café Ni Muser
Trondhjems Kunstforening
Litteraturhuset i Trondheim

Fredag 1. september

Kl. 19:00 Tjuvstart
 

Shabbatkveld i Quality Augustin Hotell. Våre gjester inviteres til  å oppleve en jødisk shabbatfeiring, og får se, høre og smake på hva det kan være.  En kveld der vi blir ledet gjennom med sanger, fortellinger og god mat. Vi sitter rundt småbord med levende lys, matretter fra det jødiske kjøkken og god drikke.
Servering  av  tre retters middag.

Sted: Quality Augustin Hotell, Kongens gate 26.
Billettpris Tjuvstart kr. 450  inkludert servering. Drikke kommer i tillegg
Billetter til Tjuvstart er ikke inkludert i festivalpasset

Lørdag 2. september 

Kl. 11:00 Familieforestilling.
 

Mannen og kona som bodde så trangt og Skomakeren som elsket å synge.

Fortelleteater for familier med barn fra 3 år og oppover. 

Den norske jødiske forfatteren Eva Sheer  har gjendiktet den jødiske folkelige humor og forestillingsverden slik den ble fortalt i gettoen på jiddisch, det språk som jødene i Øst- og Mellomeuropa snakket. De fleste av eventyrene er muntlige overleveringer fra hennes bestemor, som utvandret fra Litauen til Oslo. Noen er kommet til som resultat av bevisst leting blant europeiske jøder. Vi har valgt to historier som passer  både for voksne og barn  fra 3 år og oppover.

Med skuespillerne  Madeine Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic

Regi og bearbeiding : Rita Abrahamsen
Kostymer: Jenny Hilmo Teig

Sted: Comfort Hotel Park
Billettpris:  Voksen  kr. 150 - Familiebillett kr. 200 - Honnør og student kr. 100. Barn gratis

Kl. 13:00 Åpning av Jødisk Kulturfestival Trondheim 2017.
 

Festivalens tradisjonelle  åpningsforestilling  med  taler, intervjuer og innslag med artister og medvirkende.
Stortingsrepresentant  for Venstre, Abid Raja åpner årets festival.

Sted: Synagogen, Arkitekt Christies gate 1B.

Billettpris: kr 90.
Ved kjøp  av billett til åpningskonserten kl 14.00 er åpningsarrangementet kl 13.00 inkludert.

Kl. 14:00 Middle East Peace Orchestra
 

Middle East Peace Orchestra er et dansk orkester som siden 2003 har begeistret publikum med sitt medrivende, virtuose spill  og med et idégrunnlag om å skape fred mellom mennesker. Musikken hører til i spennet mellom jødisk klezmer og arabiske kjærlighetssanger, egne komposisjoner og klassisk musikk. Musikerne kommer fra Midtøsten, Norden, Europa og USA.  

Sted: Synagogen
Billettpris kr. 230 - Student kr. 100 - Honnør kr. 150

Kl. 15:30 «Heia jødene!»  Foredrag og miniutstilling  om jødisk  idrettsglede og integrasjon 
 

Basert på en utstilling fra Jødisk museum i Oslo.  Leif Grusd forteller hvordan jødiske immigranter som slo seg ned i Norge tok til seg norsk natur og norske friluftsvaner. Jødisk idrettsinnsats i Norge er lite kjent, og foredraget vil  blant annet fortelle om noen av de mange «enerne» og bredden i norske jøders idrettsdeltakelse fra tidlig 1900-tall og frem til i dag.  

Neste år planlegger festivalen å vise en utstilling som tar for seg  jødisk  lojalitet til Norge,  jødisk innsats til norsk samfunnsliv  og jødisk krigsinnsats under andre verdenskrig. 

I samarbeid  med Jødisk museum Trondheim og Jødisk museum i Oslo.

Sted: Synagogen
Billettpris: kr 90

Kl. 15:30 Ninas Barn
 

Foredrag og  visning av filmen  om det jødiske barnehjemmet i Oslo under andre verdenskrig. 

I samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim.

Filmskaperen Nina Grünfeld  er tilbake på Jkfest og forteller om sitt arbeid med filmen om det jødiske barnehjemmet i Oslo under andre verdenskrig  og  flukten til Sverige,  som reddet livene til flere jødiske barn i 1942. I filmen forteller Nina Grünfeld historien om personen hun er oppkalt etter, nemlig Nina Hasvolds barnehjem for jøder. Ett av disse barna var regissørens far,  Berthold Grünfeld. Etter foredraget viser vi filmen Ninas Barn. Filmen og boka er fra 2015.

Sted:  Litteraturhuset i Trondheim , Kongens gate 2
Billettpris: Fri inngang

Kl. 17:00 Salong - og utstillingsåpning
 

Festivalen utforsker og forsøker å  gjenskape gamle dagers  litterære salong med  åpning av utstilling, samtale  og tekster om fenomenet. Salongen var stedet der tidens tanker og ideer utviklet seg før etermedienes tid. Kom og delta og få vite mer om salongen opprinnelse, Gertrude Stein,  Alice Toklas og andre personer i salongens verden.  Med blant andre førsteamanuensis Trude Kolderup, NTNU og forlegger Karen Hagen, som har utgitt Alice B. Toklas kokebok.

Sted:  Trondhjems Kunstforening, Bispegata 9B. Utstillingen vil stå til og med 17. september 2017.
Billettpris: kr 90

Kl. 19:30 She’Koyokh Ensemble
 

Konsert med det unike klezmer-  og balkanorkesteret fra England. I samarbeid med Transform, Trondheim World Music Festival.
Bandet har gitt ut 4 album og er utropt til det beste bandet i Storbritannia med balkan- og klezmermusikk på repertoaret. Kom og hør!
Musikere: Çiğdem Aslan: Vokal, Susi Evans: klarinett, Meg Hamilton: fiolin, Živorad Nikolić: akordion & vokal, Matt Bacon: gitar & kaval, Paul Moylan: bass, Christina Borgenstierna: perkusjon

Sted: Synagogen

Billettpris kr. 290 - Honnør kr. 200 - Student kr. 100

Kl. 21:3 Nattskift: Weill  i baren
 

med Mari Haugen Smistad og Halvor Lillesund, trekkspill og piano

Mari Haugen Smistad er skuespiller og sanger fra Trondheim, kjent bla fra Rai Rai i Sherwoodskogen på Trøndelag teater. I Nattskift  lørdag kveld får vi hennes personlige utvalg sanger av den tysk-jødiske komponisten Kurt Weill. Konserten  formidles  i en personlig og upretensiøs stil og omfatter Weills karriere fra «Tolvskillingsoperaen» til «Lost In The Stars.  Mari har spilt i store musikaler blant annet Queen-musikalen  We will rock you , Rock of ages, Hair og i Kurt Weills Tolvksillingsoperaen . 

Sted: Comfort Hotel Park 
Billettpris kr. 150 - Student og honnør kr. 100

Søndag 3. septembe

Kl. 11:00 Familieforestilling.
 

Mannen og kona som bodde så trangt og Skomakeren som elsket å synge.

Fortelleteater for familier med barn fra 3 år og oppover. 

Den norske jødiske forfatteren Eva Sheer  har gjendiktet den jødiske folkelige humor og forestillingsverden slik den ble fortalt i gettoen på jiddisch, det språk som jødene i Øst- og Mellomeuropa snakket. De fleste av eventyrene er muntlige overleveringer fra hennes bestemor, som utvandret fra Litauen til Oslo. Noen er kommet til som resultat av bevisst leting blant europeiske jøder. Vi har valgt to historier som passer  både for voksne og barn  fra 3 år og oppover.

Med skuespillerne  Madeine Brandtzæg Nilsen og Ibrahim Fazlic

Regi og bearbeiding : Rita Abrahamsen
Kostymer: Jenny Hilmo Teig

Sted: Comfort Hotel Park
Billettpris: Voksen kr 150 - Student og honnør kr. 100 - Familebillett kr. 200 - Barn gratis

Kl. 12:00 Bokbad med Elisabeth Åsbrink
 

Ved Gabi Gleichman

I samarbeid med Litteraturhuset Trondheim 

Den svenske forfatteren Elisabeth Åsbrink  samtaler med Gabi Gleichman om sitt forfatterskap. Med boken Fremdeles står trærne i  Wienerwald vant Åsbrink Augustprisen for beste fagbok i 2011 og siden flere internasjonale priser.  Fortellingen handler om  den 13 år gamle jødiske gutten Otto som i 1938 ble sendt alene som flyktning fra Wien til Sverige.  Der møter han blant annet den unge Ingvar Kamprad, mannen som senere startet Ikea.  Boken gir et sterkt innblikk i svensk nazisme og anti-jødiske holdninger i samfunnet på den tiden.  I 2016 kom Elisabeth Åsbrink med boka om året 1947.

Sted: Synagogen, Ark Christies gate 1B.

Billettpris for "bokbad"  kr 90
Billettpris kr 150 for både "bokbad" og panelsamtale kl. 13:30

Kl. 13:30 Panelsamtale. Mindreårige flyktninger
 

Utgangspunktet for vår panelsamtale er  barn og unge som ble sendt  vekk fra sine hjemland for å få beskyttelse. Det skjedde under andre verdenskrig  og det skjer  igjen i dag.  Vi spør hvordan barna ble mottatt, hvordan de klarte seg og hvilke ettervirkninger barn og unge kan få når foreldre sender dem fra seg på grunn av krig og forfølgelse.  Kan vi trekke paralleller fra krigens dager til  vår tid?

I panelet:  forfatter Elisabeth Åsbrink, filmskaper Nina Grünfeld, psykolog Magne Raundalen og  Sigmund Korn som  kom til det jødiske barnehjemmet Norge før krigen da han var 9 år.  Panelsamtalen ledes av Trond Åm.

Sted: Synagogen, Ark Christies gate 1B

Billettpris kr. 90
Billettpris kr 150 for både "bokbad" og panelsamtale.

Kl. 15:00 Riga Klezmerband
 

Jødisk kulturfestival  Trondheim retter i år blikket blant annet østover til de baltiske statene, nærmere bestemt Latvia, som ligger i  det området mange norske jøder utvandret fra for 100 - 150 år siden.   I Latvia før krigen, bodde det rundt  150 000 jøder.  I dag  lever det i dag rundt ti tusen jøder i landet.  Noen av dem jobber for å gjenvinne og  ta vare på den kulturen som  gikk tapt, synliggjøre den og bringe den videre. Vi  er glad for å presentere  Riga klezmerband på årets festival. Med Zeev Shulman(vokal) , Yury Savkin (fiolin), Eduards Raubishko (klarinett) og Yury Kasper (piano)).

Sted: Synagogen, Ark Christies gate 1B

Billettpris kr. 200 - Student kr. 100 - Honnør kr. 150

Kl. 16:15 Byvandring i det jødiske Trondheim.
 

Festivalens årlige  byvandring  står også på programmet i år. Ved  historiker Terje Bratberg og forstander Ralph Buchmann.  

Oppmøte: Synagogen

Billettpris kr 90

Kl. 16:15 Omvisning i Jødisk museum.
 

Sted: Synagogen  

Billettpris kr. 90 

Kl. 17:00 Gertrude og Alice og kunsten å leve
 

En salongmusical om Gertrude Stein og Alice B. Toklas
Sted: Trondhjems Kunstforening/Cafe Ni Muser

Billettpris kr. 150 - student og honnør kr. 100

Kl. 19:00 Konsert med koret Shofar fra Det jødiske samfunn i Riga.
 

Koret Shofar har siden 2001 vært en viktig bidragsyter i arbeidet for å bevare jødisk kultur i Latvia. Koret øver to ganger i uken og holder ofte konserter rundt om i hjemlandet.  Øvelsene foregår i det jødiske senteret i sentrum  av Riga, i det som engang var byens jødiske teater.  Koret  består av  25 amatørsangere med profesjonell  ledelse av dirigent og kunstnerisk leder Josif Tsiser, sønn av en tidligere direktør ved teateret.  Koret har som sin viktigste målsetning å formidle jødiske folketoner og spesielt å ivareta den jiddische kulturen i Latvia.  Koret synger sanger på  jiddisch i tillegg til hebraisk, ladino og russisk. 

Dirigent: Josif Tsiser 

Sted: Synagogen

Billettpris kr. 200 - Student kr. 100 - Honnør kr 150

Med forbehold om endringer i programmet

Jødisk mat

Som en del av Jødisk kulturfestival Trondheim   1. - 3. september 2017 blir det  i synagogen servering av  bagels, kaffe og  kaker  bakt etter jødiske oppskrifter.  På  Café Ni Muser kan man få kjøpt retter fra det jødiske kjøkken.

Billetter

Billetter kjøpes på forhånd via www.jkfest.no eller i døra en halv time før hvert arrangement.

Se www.jkfest.no for mer informasjon eller send e-post til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Jødisk kulturfestival Trondheim blir arrangert i samarbeid med

Quality Augustin Hotell /Comfort Hotel Park / Café Ni Muser / /Trondhjems Kunstforening/ Litteraturhuset i Trondheim/ Trondheim /World Music Festival/Baptistkirken i Trondheim/Trondheim Misjonskirke/Restaurant Havfruen/Jødisk museum Trondheim/Det jødiske samfunn Trondheim.

 

Jødisk kulturfestival Trondheim blir finansiert med støtte fra Kulturdepartementet, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune, Stiftelsen Fritt ord, Torstein Erbos gavefond, Det jødiske samfunn Trondheim.