Jødisk kulturfestival Trondheim 2020
4.septemner – 6.september AVLYST 🙁

Det er med tungt hjerte at Jødisk kulturfestival Trondheim ser seg nødt til å avlyse årets festival den 4. – 6. september 2020. Dette ble vedtatt i styremøte den 7. mai 2020. Det er flere grunner til dette.

Jødisk kulturfestival Trondheim feirer 10 år i 2020. På årets festival skulle vi blant annet få høre et nykomponert verk av Henning Sommerro og det skulle bli gjensyn med populære Budapest klezmer Band. Fra Sverige skulle det erfarne klezmerbandet «Sabbath hela veckan» komme, mens norske Urban Tunnels klezmer band skulle spille og fortelle om sin vei inn i den jødiske folkemusikken. Dette og mye mer sto på det fyldige festivalprogrammet som dessverre blir skrinlagt på grunn av korona. Nå blir alt dette forsøkt flyttet til 2021.

– Til tross for at årets festival nå blir avlyst planlegger vi enkeltstående arrangementer i løpet av høsten 2020. Det vil vi komme tilbake til. Men situasjonen nå er altfor uforutsigbar til at vi kan planlegge å gjennomføre. Det er det flere årsaker til, sier festivalsjef Rita Abrahamsen.

Karantenepåbud

Et av festivalens hovedmål er å presentere jødisk kultur til et norsk publikum. Fordi det er svært få som utøver jødisk kultur i Norge, er det nødvendig å hente utøvere fra utlandet.
Til årets festival var det planlagt at musikere, artister og andre deltakere fra USA, Tyskland, Ungarn, Polen og Sverige skulle komme. Slik situasjonen er i skrivende stund er det svært usikkert om noen av disse kan reise til Norge grunnet karantenepåbudet. Vi vet heller ikke om festivalens tilreisende fra utlandet vil kunne forlate sine hjemland eller om det kommer til å være internasjonale flyavganger som våre deltakere kan benytte seg av. Alt i alt er situasjonen nå for usikker.

Sikkerhet og smittevern

Festivalens hovedarena er synagogen i Trondheim der det er strenge sikkerhetstiltak. Alle som skal inn i bygningen skal sluses inn. Med dagens påbud/krav om avstand vil vi kunne sluse inn bare en person av gangen. Fordi dette vil ta mye tid, kan køen utenfor bli uforholdsmessig lang og kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko. Det vil også bli en stor utfordring å holde en meters avstand eller mer blant publikum. Adkomsten innendørs er både trang og kronglete og innslipp til arrangementene ville kunne ta uforholdsmessig mye tid.

Ti år lang historie

Jødisk kulturfestival har en ti år lang historie i Trondheim. Årlig har festivalen vært et møtested for trøndere som har kommet for å høre klezmermusikk i mange varianter, foredrag, panelsamtaler, teater og utstillinger. I vår tid er det fortsatt viktig å åpne opp og invitere inn til synagogen i Trondheim og andre arenaer i byen for å dele jødiske kulturuttrykk de fleste har hørt om, men mange ikke kjenner.

Ledelsen for Jødisk kulturfestival Trondheim er kjempefornøyd med årets festival og kan notere bedre besøk og mer enn 20 prosent mer i festivalinntekter enn i fjor.

Festivalen er også tilfreds med programmet, som ble toppet med en fantastisk avslutningskonsert søndag kveld med kongen av klezmermusikk, klarinettisten Giora Feidman med trio. Den kjente artisten fengslet publikum i en fullsatt synagoge fra første stund.
Vi vil takke alle som bidro til nok en vellykket festival. Det betyr mye at folk kom og at de sang med på Donna donna og andre sanger så taket nesten løftet seg, sier en fornøyd festivalsjef Rita Abrahamsen.

Målet med festivalen er å være en fast del av byens rike kulturliv og at publikum føler de får noen gode opplevelser. Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner åpnet festivalen og ett av de mange arrangementene som trakk et stort publikum var samtalen med forfatter Marte Michelet. Også dansekurset med jødisk folkedans viste seg å være populært.
Festivalen byr også på gode smaksopplevelser i form av nydelige kaker og annet godt, produsert av en superdyktig kafégjeng.
En av de viktigste brikkene i en slik festival er de frivillige. – Vi har mange som bruker av sin fritid og stiller opp hvert år. Uten dem ingen festival og vi vil gjerne ha flere med på dugnaden, sier Rita Abrahamsen.

Neste år feirer festivalen tiårsjubileum og planleggingen er allerede i gang. Velkommen til ti årsjubileum fra 4. – 6. september 2020!

FESTIVAL PROGRAM

VELG DAG

 • Dag 1

  02.09.2022

 • Dag 2

  03.09.2022

 • Dag 3

  04.09.2022

 • Del to

  13.-15.09.2022

 • Del to

  19.09.2022

 • Artister: Shira Etana Klezmerensemble
  Populært arrangement som raskt blir utsolgt pga et begrenset antall plasser.

  Billettpris kr. 575- (Inkluderer fire-retters shabbatmiddag. Drikke kommer i tillegg.)

  Kjøp billett   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Quality Hotel Augustin, Kongens gate 26

 • En unik mulighet til å lære sanger på jiddish med den svenske jiddish-sangerinnen Louisa Lyne. 
  Billettpris: kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Festivalhotellet Comfort Hotel Park, Prinsens gate 4A

 • Med flere av festivalens artister, blant andre Louisa Lyne og di Yiddishe Kapelye, Budapest Klezmer Band, og Olga Mieleszczuk og Tango Attack band.
  Billettpris: kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Henning Sommerros bestillingsverk til festivalens 10-års jubileum.
  Med:
  Sverre Johan Aal, sang
  Rick de Geyter, klarinett
  Ola Lindseth, fiolin
  Hans Petter Stangnes, Trompet
  Mona Spigseth, piano
  Marit Aspås, cello
  Rolf Balterzen, kontrabass
  Anders Kristiansen, perkusjon

  Billettpris: Voksne kr 290,-/ 100,- (student) / 240,- (honnør)

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Kunsthistoriker og førsteamanuensis ved NTNU, Daniel Johansen forteller om Det jødiske kvarter i og rundt Brattørgata og Brattørveita. Musikk med musikere fra Di Yidishe Kapelye.

  Billettpris: Fri adgang

  Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Café le Frére, Søndre gate 27

 • Utstillingen tar utgangspunkt i jødenes historie. Det starter med Abraham som ble født i 1812 før vår tidsregning. Gjennom en presentasjon av utvalgte begivenheter navigerer den oss til Norge og avslutter med den trønderske Cissi Klein som sitter i Museumsparken en vakker høstdag tidlig på 1930-tallet.

  Billettpris: kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Hvor: Festivalhotellet Comfort Hotel Park, Prinsens gate 4A

 • Politikeren og tidligere stortingspresident Jo Benkow kom fra en familie av jødiske fotografer. Familien flyktet fra datidens Tsar-Russland til Sverige og dro senere til Norge. I denne fotoutstillingen forteller vi deres dramatiske historie.
  Ved kurator Britt Ormaasen. Vandreutstilling fra Jødisk museum Oslo.

  Billettpris: kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Foredrag ved utenriksjournalist i NRK, Sidsel Wold.

  Billettpris: kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Samarbeid med Transworld.
  Gjensyn med Budapest Klezmer Band, et av Europas fremste klezmerband som har holdt på siden 1990. Bandet kombinerer ulike musikalske tradisjoner fra sitt geografiske område. Medlemmene av bandet er profesjonelle musikere, som er med på å redefinere klezmermusikk på tvers av sjangergrenser. Stor stemning i synagogen da bandet gjestet Jkfest i 2015.
  Med: Barbinek Gábor Tamás, trombone, Gazda Bence Péter, fiolin, Károly László Ernőné, accordion, Kohán István László, klarinett, Máthé László Jenő, kontrabass, Végh Balázs, trommer, Jávori Ferenc, piano.

  Billettpris: kr 350,- voksen, 100,- student, kr 300,- honnør.

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Visning av Elsa Kvammes film om Ruth Maier og forfatter Gunvor Hofmo. Basert blant annet på Ruth Maiers dagbok.
  INGEN HVERDAG MER forteller historien om østerrikske/jødiske Ruth Maier som i 1939 kommer til Norge som kvoteflyktning og inngår et nært og intenst vennskap med den aspirerende forfatteren Gunvor Hofmo. Etter noen års omflakkende tilværelse, sammen og hver for seg, blir Maier i 1942 arrestert og deportert, og fire dager senere blir hun drept. Denne hendelsen setter dype spor i Hofmo, og får stor betydning for resten av hennes forfatterkarriere og liv. Denne programposten er søndag 4. september kl.12.00.

  Innledning ved Elsa Kvamme. Samtale etter filmvisningen med filmskaper Elsa Kvamme og forfatter Jan Erik Vold, ledet av Tine Komissar.

  Billettpris: Kr 200,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Artist: Louisa Lyne

  Bandet turnerer verden rundt med sin egen tolkning av den jiddishe sangskatten. Bandet besøkte festivalen i 2015, og har siden dette fått et stort publikum verden over. De holder til i Malmø og foruten Louisa på vokal, er besetningen trekkspill, fiolin, cello, bass, gitar og piano. På konserten får vi også litt allsang fra sangkurset som Louisa holdt på lørdagen.

  Billettpris: kr 290,- kr 100,- student, kr 240,- honnør.

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Festivalens årlige byvandring. Ved historiker Terje Bratberg, forstander Ralph Buchmann og kunsthistoriker Daniel Johansen.
  Oppmøte: Synagogen, Architect Christies gate 1B.

  Billettpris kr 100,-

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook

 • Med film med Jiddish tango på lerret.
  Olga Mieleszczuk er sanger, trekkspiller og forsker på østeuropeisk, jødisk folkemusikk, spesielt musikken fra grenselandene til Polen. Hun har studert chassidisk musikk, jødiske folkesanger og flerspråklige jødiske sanger.
  "Jiddisch tango" er blitt til gjennom samarbeid med de ledende polske tangomusikerne Tango Attack. De aller fleste sangene er komponert av polske jøder før andre verdenskrig, og det unike med dem kommer av kombinasjonen av slaviske og jødiske elementer blandet med argentinsk innflytelse.

  Billettpris: Billettpris: kr 350,- voksen, 100,- student, kr 275,- honnør.

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • Sabbath Hela Veckan er ett av Skandinavias mest kjente klezmerband med mer enn 25 år bak seg. Bandet har spilt inn tre cd album og har hatt over 1600 konserter. Sabbath Hela Veckan spiller tradisjonell klezmermusik med egne arrangementer samt nyskrevne låter inspirert av klezmermusikkens blanding av glede og sorg, fart og innlevelse.
  Med: Lauri Antila , kontrabass, Niklas Sundén , trekkspill, Andreas Hedvall, trombone & vokal, Nils Personne, saksofon & piano, James Friedman, fiolin & vokal, Peter Bothén, klarinett & saksofon.

  Billettpris: kr 350,- 100,- student, kr 300,- honnør.

  Kjøp billett   Kjøp dagpass   Les mer   Del på Facebook
  Hvor: Synagogen, Architect Christies gate 1B

 • 19. september.
  * Samarbeid med Trondheim Kammermusikkfestival.

  Se mer her
  Hvor: Olavshallen, lille sal, Kjøpmannsgata 48

ARTISTER OG TALERE

Jødisk kulturfestival arrangeres med både offentlig og privat støtte